Workshop paddenstoelen fotograferen

Bladeren tooien zich in opvallende geel-oranje kleuren en de laagstaande zon zorgt voor een mysterieus sfeertje. Het heeft net geregend en die karakteristieke bosgeur hangt in de lucht. Omstandigheden waar het hart van een natuurfotograaf sneller van gaat kloppen. Wie denkt aan de herfst, denkt al snel aan paddenstoelen. Hun uiteenlopende vormen en kleuren lenen zich perfect voor macrofotografie, maar ook groothoekfoto’s leveren vaak verrassende resultaten op.

Op zaterdag 19 oktober ga ik samen met maximaal zes deelnemers op verkenning door het Zegerslootgebied in Alphen aan den Rijn en richten we ons volledig op het fotograferen van paddenstoelen. In het gebied groeien opvallende verschijningen zoals de geweizwam, aardster, reuzenbovist en de tonderzwam. Op de omgevallen bomen in het bos groeien ook veel verschillende mycena soorten. 

Vooraf aan het praktijkgedeelte geef ik een korte lezing over paddenstoelen. Wat zijn het precies en waar kom je hen regelmatig tegen?  Daarnaast geef ik technische tips voor het fotograferen van de paddenstoelen. Wees overigens niet bang; dit wordt geen droge theoretische uitleg. Aan de hand van eigen foto’s geef ik uitleg over de basiselementen van een goede foto, namelijk compositie, belichting en scherpte. Hoe creëer je sfeer met een creatief gebruik van scherptediepte? En hoe zorg je ervoor dat alle aandacht in jouw foto naar die mooie paddenstoel gaat? Het zijn slechts enkele van de vragen die aan bod komen. Regelmatig zet ik ook twee foto’s naast elkaar om het verschil te laten zien tussen hoe het wel en niet “moet”.

Na de korte theoretische uitleg is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Vanwege het kleine aantal deelnemers heb ik alle tijd om persoonlijke feedback en tips te geven tijdens het fotograferen. Ik neem zelf ook mijn camera mee zodat ik eenvoudig kan laten zien hoe ik een onderwerp zou benaderen. Ik deins er niet voor terug om languit op de grond te gaan liggen voor een foto, dus trek vooral gemakkelijke kleding en schoenen aan die vies mogen worden!

Geen dure apparatuur nodig

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze over enige basiskennis van diafragma, sluitertijd e.d. beschikken. In het theoretische gedeelte ga ik kort op deze punten in, maar het is wel de bedoeling dat je zelf weet hoe je deze instellingen wijzigt op jouw camera. Belangrijk is ook dat je geen dure macrolens nodig hebt om deel te nemen aan de workshop. Mensen met macro voorzetlenzen en groothoeklenzen zijn ook van harte welkom.

Persoonlijke feedback

Op zaterdag 2 november geef ik feedback en eventuele verbeterpunten op de 5 beste foto’s van elke deelnemer die vooraf thuis zijn geselecteerd en bewerkt. Het is de bedoeling dat je bestanden meeneemt op een USB-stick, zodat ik deze kan vertonen via de beamer. Op die manier leer je niet alleen van jouw eigen foto’s, maar ook van het beeldmateriaal van de overige deelnemers.

Algemene informatie

Locatie:
Theorie in bezoekerscentrum de Veenweiden, praktijk in Zegerslootgebied in Alphen aan den  Rijn (locatie onder voorbehoud i.v.m. aanwezigheid paddenstoelen)
Data:    Zaterdag 19 oktober en 2 november
Tijd:     19 oktober      8.00 uur  12.00 uur
2 november    15.00 uur – 17.00 uur
Kosten: € 75,- incl. BTW (inclusief koffie, thee, iets lekkers en handout met theoretische uitleg)
Aanmelden via: carolinepiek@hotmail.com
Belangrijk: De aanwezigheid van paddenstoelen laat zich natuurlijk niet voorspellen. Enkele weken van tevoren zal ik daarom berichten of de workshop inderdaad in Alphen aan den Rijn plaatsvindt of elders in de regio.

Advertenties

Over Caroline Piek Photography

Caroline Piek is een professioneel fotograaf uit Nederland met een specialisatie in tuinfotografie en natuurfotografie. In opdracht van hoveniers en tuinontwerpers fotografeert zij ontworpen tuinen en andere groenprojecten voor o.a. brochures, folders en websites. Dankzij haar journalistieke opleiding kan Caroline Piek ook complete artikelen aanleveren voor uitgevers, journalisten en adverteerders wereldwijd.
Dit bericht werd geplaatst in natuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s