Leeuwen in Kenia

Ik zag het al aankomen, maar nu is het een feit. Sinds onze reis naar Kenia heb ik een verslaving voor het fotograferen van grote katten. Toen ik hoorde over de ‘African Big Cat Photo Safari’ van fotograaf David Lloyd hoefde ik niet lang na te denken. Het leuke aan grote katten, en dan vooral leeuwen, is dat het precies onze luie huiskatten zijn, maar dan
in de vermomming van een brute killer. Over de grond rollen, elkaar kopjes geven..het charme offensief kent bijna geen grenzen. Maar boven alles zijn leeuwen vooral extreem lui. Ondanks hun reputatie als woeste rovers, brengen de dieren tot 20 uur van de dag  luierend in de schaduw door.

Yawning African Lion (Panthera leo) female in grassland

Yawning African Lion (Panthera leo) female in grassland

Tijdens de koelere uurtjes van de dag wagen leeuwen zich aan de jacht. Het zijn dan vooral zebra’s, buffels en antilopen die moeten vrezen voor hun leven. De mannen zijn liever lui dan moe en laten de leeuwinnen voor het eten zorgen. Ondanks dat de heren geen poot hebben uitgestoken, bepaalt de rangorde in de groep dat zij als eerste hun tanden in de gevangen buit mogen zetten. Nadat zij hun maag hebben rond gegeten, moeten de leeuwinnen en welpjes het doen met de restjes.

African Lion (Panthera leo) male feeding on African Buffalo (Syncerus caffer)

African Lion (Panthera leo) male feeding on African Buffalo (Syncerus caffer)

Leeuwen zijn de enige katachtigen met een sociale leefwijze en leven in gevarieerde groepen met vrouwtjes, mannetjes en hun jongen. Groepen kunnen soms uit wel dertig leeuwen bestaan. Al op de eerste dag stonden we oog in oog met de indrukwekkende Notch Boys. Zo genoemd omdat het zonen zijn van Notch; de oudste en meest bekende leeuw van de Maasai Mara. Met hun vader als partner in crime maken zij de dienst uit in het grootste leeuwenterritorium ooit in de geschiedenis van het reservaat. In het oosten van de Maasai Mara regeren zij over vijf verschillende groepen leeuwen. Hoewel wij Notch zelf nooit tegen het lijf zijn gelopen, doet het indrukwekkende uiterlijk van zijn zonen al genoeg vermoeden over zijn veel besproken verschijning. Een goede reden om nog eens terug te gaan!

Portrait of two resting male lions (Panthera leo)

Portrait of two resting male lions (Panthera leo)

Over Caroline Piek Photography

Caroline Piek is een professioneel fotograaf uit Nederland met een specialisatie in tuinfotografie en natuurfotografie. In opdracht van hoveniers en tuinontwerpers fotografeert zij ontworpen tuinen en andere groenprojecten voor o.a. brochures, folders en websites. Dankzij haar journalistieke opleiding kan Caroline Piek ook complete artikelen aanleveren voor uitgevers, journalisten en adverteerders wereldwijd.
Dit bericht werd geplaatst in natuur. Bookmark de permalink .

9 reacties op Leeuwen in Kenia

 1. Carl Noya zegt:

  Interessant verhaal en mooi geschreven aangevuld met supergafe beelden. Mogen van mij wel meer zijn dan drie. Die eerste lijkt wel op mijn eigen kat (simba), die slaapt ook wel 20 uur per dag haha.
  Gr, Carl

 2. Mooie beelden van prachtige dieren. Ben het met Carl eens: dit smaakt naar meer!

  Gr. René

 3. roeselien zegt:

  Eens met Carl en René: we want more! 😉

 4. Ghita zegt:

  Prachtig deze leeuwen, daar kun je naar blijven kijken.

 5. Pingback: Luipaard | Peter Maris

 6. Pingback: Agenda 2014 – Kenia | Peter Maris

 7. Pingback: Afrika agenda 2014 | Caroline Piek Photography

 8. Pingback: Cadeau-idee – Agenda 2014 | Peter Maris

 9. Pingback: Afrika agenda 2014 | Powervrouwen.biz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s